Aktualitet

Pasaporta të vendeve të BE-së, shqiptarët zënë vendin e dytë. Ja shifrat

pasaporta-te-be-se-562x396

Gjatë vitit 2017 (për vitin 2018 ende nuk ka të dhëna) rreth 825 mijë persona kanë fituar nënshtetësinë e ndonjërit nga shtetet e Bashkimit Evropian, numër ky që shënon një rënie të theksuar në krahasim me vitin paraprak, 2016, kur ishin 995 mijë të tillë. Numri i të huajve të natyralizuar nga shtetet e BE-së gjatë vitit 2017 ishte më i vogël edhe në krahasim me vitin 2015, kur në këtë kategori hynin 841 mijë veta, shkruan presseportal.de.

Nga numri i gjithëmbarshën i personave të cilët gjatë vitit 2017 janë natyralizuar në ndonjërin vend të BE-së, 17% kanë qenë shtetas të një vendi tjetër, anëtar të BE-së, transmeton albinfo.ch. Ndërsa shumicën e madhe të kësaj kategorie e përbëjnë qytetarët e vendeve të treta ose njerëzit pa nënshtetësi.

Interesante për lexuesin shqiptar në këtë statistikë janë numrat në vijim: Më së shumti të huaj të natyralizuar në vendet anëtare të BE-së vijnë nga Maroku, 67.900 veta, ndërsa menjëherë pas tyre radhiten shtetasit e Shqipërisë, 58.900. Më tutje në radhë janë shtetasit e Indisë (31.600), të Turqisë (29.900), të Rumanisë (25.000) etj.

Nga shtetasit e ndonjë vendi të BE-së, më se shumti kanë marrë nënshtetësi të një shteti tjetër të BE-së shtetasit rumunë, 25000, ata polakë 22000 dhe britanikë (në atë kohë, pjesë e BE-së), 15.000.

Nënshtetësinë e Gjermanisë gjatë vitit 2017 e kanë fituar gjithsej 115.421 persona. Grupet më të mëdha i përbënin turqit, me 13%, britanikët me 5.9% dhe polakët, 5.8%.

Shkallën më të lartë të natyralizimit ndër vendet e BE-së gjatë vitit 2017 e ka dëshmuar Suedia. Nënshtetësinë e këtij vendi e kanë fituar 8.19 në 100 të huaj. Pas Suedisë vjen Rumania me 5.94, Finlanda me 5.05 etj. Ndërsa në Gjermani ky raport është vetëm 1.25 në 100 të huaj.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.