Aktualitet

Dorëhiqet papritur ministri i Jashtëm i Iranit, Zarif

Ministri i Jashtëm iranian Mohammad Javad Zarif ka njoftuar dorëheqjen e tij në Instagram. “Kërkoj falje që nuk jam në gjendje të mbush pozicionin tim dhe për të gjitha dështimet e mia në kryerjen e detyrave të mia”, tha kryenegociatori i marrëveshjes ndërkombëtare bërthamore iraniane të nënshkruar në 2015.

Për momentin, motivi për dorëheqjen e diplomatit të vjetër nuk është zbuluar. Të dielën, Zarif iu drejtua qarqeve konservatore iraniane për të pranuar miratimin e dy ligjeve që synonin sjelljen e Teheranit në përputhje me rregulloret kundër pastrimit të parave.

Këto të fundit kanë për qëllim luftimin e financimit të terrorizmit dhe krimit të organizuar transnacional dhe janë parashikuar nga organizata ndërqeveritare, Grupi Ndërkombëtar i Veprimit Financiar (FATF). Qëllimi është që kanalet tregtare dhe bankare të hapen me pjesën tjetër të botës, pavarësisht sanksioneve amerikane.

Partia konservatore frikësohet se këto rregulla mund të rrezikojnë mbështetjen iraniane për milicitë e ndryshme jashtë vendit, para së gjithash ato të Hezbollahut në Liban. Edhe udhëheqësi suprem iranian, Ajatollah Ali Khamenei, ka kritikuar këmbënguljen e zyrtarëve të qeverisë – përfshirë Zarif – për miratimin e këtyre rregullave kundër pastrimit të parave.

Në zyrë që nga viti 2013, ish-ministri i tanishëm konsiderohet i moderuar dhe ka qenë ndër figurat më me ndikim jashtë vendit të qeverisë së presidentit Hassan Rohani.

Ai ishte një lojtar kyç në marrëveshjen bërthamore iraniane të arritur në vitin 2015 me fuqitë botërore.

Marrëveshje nga e ardhmja e pasigurt, pasi Presidenti i SHBA, Donald Trump vendosi të tërhiqet nga marrëveshja. BE nuk ka qenë ende në gjendje të marrë vendime për të kapërcyer sanksionet amerikane.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.