Politike

VIDEO/ Precedenti, Presidentët e Italisë e “këshillojnë” Metën: Mos dekreto ministër pa u bindur!

Mosdekretimi i Sandër Lleshit për postin e Ministrit të Brendshëm, nga ana e presidentit të Shqipërisë Ilir Meta, solli debate të forta në politikën shqip[tare.

Por çfarë ka ndodhur në shtetin italian, ku presidenti ka rrezuar disa dekrete ministrash, dhe që ka më pak kompetenca se Presidenti i Shqipërisë?

Në kushtetutën e Italisë, ashtu dhe në atë të Shqipërisë, në asnjë moment nuk thuhet se presidenti nuk ka të drejtë të rrëzojë dekretin e propozuar nga kryeministri.

Madje në Itali, Presidentët, të cilët kanë më pak kompetenca se kreu i shtetit në Shqipëri e kanë ushtruar katër herë kompetencën për të refuzuar një propozim për emërim ministri. Gjithashtu neni 92 i Kushtetutës italiane është i njëjtë me nenin 98 të Kushtetutës sonë.

Më lart, ju paraqesim një video me 5 fakte italiane, e cila shpjegon se si janë sjellë presidentët e Italisë kur kanë rrëzuar dekretin e kryeministrit dhe çfarë parashikon kushtetuta e tyre, shembull që duhet ndjekur edhe në Shqipëri.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.